Trillingmamma och sjubarnsmor

Direktlänk till inlägg 26 september 2012

Producera, konsumera, överkonsumera

Av Trillingmamman - 26 september 2012 12:29

Läste ett inlägg på familjeliv vilket fick mig att fundera lite över lag. Nu handlade inlägget om att man inte borde skaffa barn om man inte har råd att ge dem ett eget rum där de kan utvecklas som individer. Förvisso tycker jag att det är helt uppåt väggarna fel, men det är min åsikt. Att utvecklas som individ sitter inte i att ha ett eget rum. Sen kanske det finns/kommer alltid att finnas de som har möjligheten till att ge deras barn det. Fortfarande så har utvecklingen inget med det att göra, barn utvecklas och tar efter andra saker som sina föräldrars normer och värderingar till exempel. Utveckling är så mycket mer än ett eget rum, i mina ögon i alla fall.


Detta sätt och tänka ledde in mig på andra spår som inte alls har och göra med denna persons åsikt, så jag är inte ute efter att hänga någon. Mer en debatt och en viktig fråga i vårt samhälle idag. Status är något som många ser som viktigt och det sprider sig långt ner i åldrarna. Det är allt från egna rum, nya saker, dyra saker, senaste tekniken, nya och senaste kläderna. Det handlar om att bräcka varandra för att visa sin status. Nu när man läser Naturkunskap så har man fått upp ögonen för hur verkligheten fungerar, det är inte bara status utan också konsumering och i många fall överkonsumering.


Jag tror inte många tänker i dom banorna riktigt. Det har bara blivit så uppenbart för min del. Konsumerar gör vi alla, för att vi kan och att vi har behov av det. Men behöver vi överkonsumera? Vet vi vart alla dessa saker kommer ifrån och vad det har gjort på sin väg genom tillverkningen både för människor som producerat det och för miljön? Alla vet nog inte det, jag "tänkte" nog inte innan heller förrän jag läste om det. Det är lättare att blunda för verkligheten.


Tänker absolut inte propagera för vad andra ska göra eller inte göra. Tar upp ämnet som en fri debatt. Jag går inte förbi oberörd efter att ha läst i ämnet och vad överkonsumtion leder till. Det har väckt saker inom mig. Sen är jag inte en bit bättre själv på många saker som jag absolut gör fel i, mycket kan man göra bättre. Viktigast av allt är nog att lära barnen det som en dag ska ta över, och föregå med gott exempel. Små förändringar gör också nytta, hellre det än inga alls. Om en person lär sju andra och kanske fyra tar efter. Då har man nått en bra bit på vägen.


Hur många gånger tänker man när man går i affären och handlar vad saker kommer ifrån? Oftast inte alls tyvärr, från min sida sett. Men kanske något jag ska börja med. Choklad och kaffe t.ex som bidragit till dåliga arbetsförhållanden för människor och även i vissa fall barnarbete. Chips och smink som kräver skövlad regnskog för att framställa. Listan kan nog göras lång över saker som vi köper för att tillfredsställa vårt eget behov med som inte alltid är det bästa alternativet. Att köpa dessa saker, utan att veta vart det kommer ifrån, gör att man deltar i och godkänner dessa villkor för människorna och miljön. Man sätter sitt ekologiska fottryck. Tänker jag på det mer och mer så får det mig verkligen att haja till. För de "rikas" välbehag och status är en annan människas elände och fattigdom samt miljöns värsta fiende.


Och ur miljösynpunkt och förhållandet till överkonsumtion går ihop? Det är ohållbart i längden. Vi pratar nog inte om 100 år utan inom en mycket snar framtid. Frågan är viktig, för som individer så har vi alla skyldigheter med det vi kan bidra och förbättra. Det ligger på varje enskild individ att ta det ansvaret. På så sätt kan vi få en bättre miljö och ge andra bättre arbetsförhållanden.


Det är svårt. Att förändra en livsstil är inte lätt, men små steg är bättre än inga alls. Nog tänker jag försöka och även lära mina barn det.Tack för att ni läser! Vid tangenterna/Eva


 
ANNONS
 
Ingen bild

Helena H

26 september 2012 16:46

Hej. Läste också det inlägget på familjeliv. Känns ofta som att folk har tråkigt liv och måste lägga in något konstigt påhittat inlägg där.
Värst ändå är när de skriver såna inlägg där man börjar fundera på hur de i hela fridens namn kan få ha barn. Då hoppas jag verkligen att det är påhittat det som skrivits.
Angående ditt inlägg tycker jag det stämmer mycket med vad jag själv tycker.
Är en sån som gärna skulle vilja backa tiden ganska mycket för att komma tillrätta med många miljöproblem och överkonsumtion. Utan att för den skull mista massor av bra nyutvecklade saker.
Man kan ju börja göra mycket redan när barnen är små. T ex lära dom att man inte skräpar ner ute, med vad det än är. Lära dom att sopsortera och att inte slänga massa mat. Lära dom vart mat kommer ifrån och att det går att köpa sånt som kommer från orten el iaf från Sverige. Likaså att man kan köpa saker begagnat, både kläder, leksaker möbler o bilar. Osv. Finns massor att göra för att få bra miljötänk hos barnen, utan att man måst bli helt hysterisk om det inte alltid funkar.
Är själv inte en värstings-miljöfantast som tänker rätt i affärer o så, även om det kanske låter så i mitt inlägg nu. Men önskar att världen såg betydligt bättre ut än vad den gör nu. Och jag skulle gärna bo i en by som är självförsörjande. :)
Ha det bra.
Kram från Söderhamn

Trillingmamman

27 september 2012 07:41

Ja inlägget hade egentligen inget med det jag skrev så det va lite OT.

Små saker räknas ur miljösynpunkt också. Att kasta i soporna och kasta rätt i olika behållare är ett stort steg. Är inte heller en miljöfantast men vet att jag kan åstadkomma förändringar som inte kostar eller är besvärliga.

Köper mycket begagnat när det gäller möbler och kläder då det finns en uppsjö här i Skövde av fina saker. Det gjorde iofs innan också och inte bara av miljösjäl utan att jag tycker det är synd att slänga när saker kan återanvändas. Många tänker att begagnat är lika med fult. Det är absolut inte så.

Här hemma så finns det "bara" två TV-apparater. En platt och en gammal tjock-TV till barnen som fungerar alldeles utmärkt. Vi har teknik också men bara en av varje.

Mitt mål är att få in tänket hos barnen och föregå med gott exempel. Vi har en miljöstation som vi besöker med jämna mellanrum och det ska inte vara så svårt att sortera mer än vad man gör. Vi kommer att få en speciell behållare här för matrester också så småningom, så det är absolut inte försent.

Ha en underbar dag!!

Kramar Eva

 
sargit

sargit

27 september 2012 00:45

bra skrivet. Själv tänker jag att även om vi skulle bo så att barnen kan ha egna rum så får de dela rum, helst skulle jag vilja bo såpass stort att barnen kan ha ett gemensamt sovrum och ett separat lekrum, tror att nattvilan skulle bli bättre då. Tror även att det är nyttigt att tidigt lära sig att samsas och komma överens med andra samt dela med sig av saker och utrymme. Vill egentligen få in lilltjejen i samma sovrum som tvillingarna men maken tycker inte det,kanske då de blir större.
Angående miljötänket m.m jag har den åsikten att ingen kan göra allt men alla kan göra något. Man behöver inte gå hela vägen och maniskt köpa enbart rättvisemärkt och ekologiskt, istället kan man välja ut vissa produkter som man regelbundet köper enbart rättvisemärkt/ekologiskt. Hade jag råd skulle jag självklart köpa enbart dessa produkter men tror att håller jag mig till rättvisemärkta bananer och kaffe så har jag ändå bidragit till mycket. Nu har jag de sista åren börjat välja mer och mer ekologiskt också men inte så att jag följer det maniskt, det enda jag aldrig köper annat än rättvisemärkt av är faktiskt bananer då jag vet vilka gifter arbetarna (barn och vuxna) får stå ut med.
Secondhand gillar jag och jag tar det som en självklarhet att lära mina barn miljötänk och omtänksamhet mot både medmänniskor, djur och natur.
Det här emd överkonsumtion är faktiskt ett stort problem idag, även hos mig. Men det är något jag får jobba på varje dag.
Hare gott!

http://www.sargitochmp.blogspot.com

Trillingmamman

27 september 2012 07:48

Hej!

Att ha eget rum är absolut inget fel och har man den möjligheten, så varför inte. Men som hon skrev så handlade det om att barn utvecklades om de hade eget rum. Vilket jag inte håller med om riktigt ;-).

Du har rätt angående miljötänket. man behöver inte alls bli manisk. Små saker gör nytta också. Jag som dricker mycket kaffe ska kolla på ekologiskt kaffe (en bra början). Sen köper jag mycket närodlat eftersom vi har den möjligheten här.

Jag gillar också second hand eftersom det "slängs" eller "säljs" så otroligt fina saker. Förr var det tabu med begagnat då det ansågs vara mindre fint. Men dessa klädbytardagar som jag går på går verkligen att fynda kläder. Köpte Polarn och Pyret ställ till Julie för 70 kr. Och deras kläder ska vara miljöinriktade och använder sig av material som återvinns till stor del. Kanske inte många tänker på men det står klara och tydliga riktlinjer på deras sida. Så "nya" plagget kan delvis vara en gammal Pet-flaska.

Jag konsumerar också men är mer åt det snålare hållet. Vill inte kalla det snålt men ekonomiskt. Försöker att inte slänga ut pengar på onödiga saker (men så har jag alltid varit). Är dock inte renodlad miljöaktivist alls. men som sagt, små tänk och förändringar gör nytta också.

Ha en underbar dag!!

Kramar Eva

 
Ingen bild

Linda

27 september 2012 06:59

Tack för tipset på strumpsida:) Nu har jag också fyllt på strumpförådet:)
Linda med 6 barn

Trillingmamman

27 september 2012 07:49

Ååååh varsågod :-)!

Tyckte de hade hyfsade priser faktiskt. Strumpor är ingen rolig utgift men barnen äter dom konstigt nog.

Ha en underbar dag!

Kramar Eva

 
Ingen bild

Helena H

27 september 2012 10:51

Vi fick matavfalls sortering för några veckor sedan. Funkar bra bara man kommer ihåg att gå ut med den senast varannan el var tredje dag. :) Är ungefär som att slå ihop en vanlig soppåse med en kompost. Haha. :)

Trillingmamman

1 oktober 2012 17:09

Ja vi kommer också att få en sådan, och den lär nog tömmas ofta då vi är så många ;-).

Ha en underbar kväll!

Kramar Eva

 
Camilla m

Camilla m

4 oktober 2012 02:12

Om du har mycket med matrester etc så skaffa gris el höns. Då kastas d mindre och maten ger mat på bordet ;) vi försöker tänka miljömässigt och vi kommer mer och mer att odla och ha självhushållning. Har 4 barn så det går ju åt :) ett tips på att lära sig av andra är att kolla på alternativ.nu

http://Missneback.se

Trillingmamman

4 oktober 2012 09:39

Hej!

Och tack så hjärtligt för tipsen. Tyvärr kan vi inte skaffa höns då vi bor i hyresrätt. Grannarna skulle bli galna mer eller mindre. Jag försöker dock se till att de inte tar mer på tallriken än vad de äter upp. Sparar alltid matrester till dagen efter (fungerar alldeles utmärkt och äta igen eller göra andra maträtter på det).

Ska kolla på sidan du skrev. Ha en underbar dag! Fin blogg du har och otroligt fina foton.

Kramar Eva

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Trillingmamman - 29 augusti 2016 08:29


Sitter och njuter på balkongen. Det är över 20 grader. Ska verkligen njuta nu av sista dagen. Sola lite till, handla lite och bara vara. Det är så fridfullt. Saknar de små barnen och på ett sätt ska det bli skönt och komma hem till det normala ...

Av Trillingmamman - 26 augusti 2016 19:32

Ja det blev semester i år, kanske inte flera veckor men ack så skönt. Det bar i alla fall mot varmare breddgrader. Hej igen Zakynthos. Tredje gången jag är här. Älskar detta ställe, så fridfullt. Tog med mig min äldsta dotter denna gång. Har bestämt...

Av Trillingmamman - 22 augusti 2016 15:54


Så kom den här dagen man sett fram mot på mycket länge. En liten minisemester med min äldsta dotter. Nu sitter vi och tar en gofika på stationen. Vi ska snart bege oss till Göteborg och Landvetter. I morgon bitti tidigt bär det av mot varmare br...

Av Trillingmamman - 12 augusti 2016 20:34

Det är nästan så jag har glömt hur det är att blogga, har inte haft tid eller lust. Det har varit många nya intryck. Kan tala om att jag klarade mig. Fick mitt legitimation och är nu sjuksköterska. Är också anställd på kliniskt basår som man nu m...

Av Trillingmamman - 22 januari 2016 21:34

Hoppsan, nu har det gått ett tag igen sen jag skrev. Inte meningen, har haft fullt upp bara. Allt flyter på kan man säga. Känner mig stark. Och glad. Det var länge sen jag kände så här faktiskt. Nu finns det många orsaker till varför men en stor a...

Mamman i FamiljenXL


Trillingmamma och sjubarnsmor. Studerande. Välkommen hit!

/Eva S

Datum och månad

Ti On To Fr
         
1
2
3 4
5
6 7
8
9
10 11 12
13
14 15
16
17 18 19 20
21
22
23
24 25 26
27
28 29
30
<<< September 2012 >>>

Vill du söka?

Är du nyfiken på mer?

169 besvarade frågor

Tidigare år

Och klockan är nu...

På gång eller bara skrivklåda

Twitter

Träningsresultat

Senast skrivet av mig

Bloggar som jag följer

Andra sidor jag besöker

Äldre bloggar

RSS

Följ bloggen

Följ Trillingmamma och sjubarnsmor med Blogkeen
Följ Trillingmamma och sjubarnsmor med Bloglovin'

FamiljenXL via Facebook

Översättning till annat språk

Besökare från andra länder

Free counters!

Statistik över besökare här

Blogg


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se